Amikor a társasházban élők többsége azt hallja, hogy társasház energiahatékony hőszigetelése, valami elképesztően drága és megfoghatatlan beruházásra gondol. Pedig a társasház hőszigetelés csupán egy feladat a számtalanból, ami jól átgondoltan, szakértő tervezéssel finanszírozhatóvá és gyorsan megvalósíthatóvá válhat. Milyen előnyei vannak és hogyan lehet sikeresen levezényelni egy ilyen projektet? Tudd meg a folytatásból!>>>

Az energiahatékony társasház hőszigetelés előnyei

Az energiahatékony társasház hőszigetelés előnyei messze túlmutatnak a bekerülési költség, adott időintervallumon belüli megtérülésén. Ezért nem is érdemes ilyen szempontból megítélni. 

Ettől sokkal fontosabb:

  • az érintett társasházi lakások piaci értékének robbanásszerű növekedése,
  • a fűtési és a nyári hűtési energiaszükséglet jelentős csökkenése,
  • az egészséges, penészmentes élettér biztosítása,
  • a rezsiáraknak kiszolgáltatottság véglegesen lecsökken,
  • végül a büszkeség, hogy megcsináltuk! 

1. A társasház hőszigetelése, értéknövelő befektetés

Egy társasházi lakás piaci értékét számos tényező befolyásolja. A kínálat és a kereslet, az ingatlan elhelyezkedése, állapota és környezete egyaránt. 

Az energia árak emelkednek, ezért a vásárlóknál egyre inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság is, ami akár döntő szempont is lehet egy-egy adásvételi szerződés megkötése előtt. 

Egy 21. századi igényeknek megfelelően, energiahatékony szigeteléssel korszerűsített társasház szebb, rendezettebb megjelenésű homlokzatot kap, a benne található lakások pedig:

  • kevesebb energiafogyasztás, ami a lakóknak élethosszon kevesebb rezsi kiadást jelent,
  • gyorsabban eladhatók, illetve elcserélhetők,
  • magasabb értéket képviselnek a piacon (600-800 ezer Ft ráfordítás, akár 3,5-4 millió forinttal is növelheti az ingatlan értékét).

Ez utóbbi, akkor is előnyös, ha pl. a tulajdonosként, –  rövidtávon – épp nem készülsz megválni szeretett otthonodtól, de előre szeretnél gondoskodni gyermekedről vagy unokádról egy nagyobb értékű ingatlannal.

2. Nincs több pénzkidobás az ablakon

Régóta ismert tény, hogy a nyári időszakban klímával 1 Celsius foknyi hőmérséklet csökkentése háromszor annyiba kerül, mint télen, a fűtési időszakban, 1 Celsius foknyi hőmérséklet emelés. Vagyis hőszigetelés nélkül a nyári időszakban háromszor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, mint a fő ellenségnek gondolt fűtési időszakban. Minél alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk be a klímát, annál jobban nő a hűtési energia mennyisége is. A nyári meleg elviselése nemcsak pénzkérdés, hiszen hőszigeteléssel ez az egyre kellemetlenebb jelenség is jelentősen csökkenthető.

Az energiahatékony társasház szigetelés azonban télen és nyáron is óvja a pénztárcánkat, hiszen télen a meleg nem szökik ki, nyáron pedig nem jut be a lakásba a normál szellőztetési cikluson kívüli időszakban. Kevesebb a fűtési és hűtési – vagyis hosszabb az átmeneti – időszak, ill. mindehhez kevesebb energia is fogy.

A korszerű társasház szigetelés minden tulajdonos számára előnyös, aki nem akarja az utcát fűteni, illetve hűteni és egyre többet költeni az energiaszámlákra.

3. Egészségesebb élettér

Az energiahatékony társasház hőszigetelés egyik legfontosabb előnye, hogy megszűnteti a korszerűtlen ingatlanokra jellemző hőhídakat.

Minden épületnek és falszerkezetnek van valamilyen mértékű hőátbocsátása, vagyis a belső felülete lehűl. Ha ez elég alacsony belső fal hőmérsékletet eredményez, az ingatlanon belüli meleg, páradús levegő találkozása a hideg fal felületén párakicsapódást, nedvesedést idézhet elő. Innen pedig már csak egy ugrás a penész megjelenése, ami szakértő beavatkozás nélkül súlyos légzőszervi betegség kialakulásához vezethet. Fokozott a veszély, ha több falfelület találkozik (élek, sarkok), változik a fal anyaga (áthidalók, födémek), vagy pl. a nyílászárók maguk, vagy a beépítésénél is ún. “hőhíd” jön létre. Hőkamerás felvételeken ezek az élek, pontok kiválóan látszanak, világítanak, a laikus számára is szemléletessé téve, hogy hol szökik a hő, hol számíthatunk a penész megjelenésére. (ide adnék hőkamerás fotókat)A hőszigeteléssel a falak belső lehűlése, a hőhidak – és így az egészségtelen penészedés és vizesedés kockázata – is minimálisra csökkenthető.

4. A rezsiáraknak kiszolgáltatottság véglegesen lecsökken

Idősebb tulajdonosok részéről gyakran elhangzó ellenvetés, hogy ők nem szeretnének hosszútávú elkötelezettséget vállalni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a hasznát maguk is élvezhetik. Ugyanakkor ők azok, akik életük során szembesülhettek már a kiszolgáltatottság érzésével és naponta tesznek is ellene.

A felújítási döntéshez való saját döntésükkel és hozzájárulásukkal elérhető, végleges rezsicsökkentés a legjobb válasz az ettől való félelemre. Ugyanis, ha a természet rendje szerint a lakásnak majd az unokák válnak a haszonélvezőivé, akkor őket már nem terheli a rezsiáraknak való kiszolgáltatottság, illetve megoldási teendői, mert mi véglegesen megoldottuk a kérdést.A világban mindenhol gigantikus épületek jelzik a püspök székhelyét. Egy katedrális építői jól tudják, hogy aki hozzákezd, jó eséllyel már nem fogja megérni, illetve életében élvezni a kész művet. Mégis szükség van rá, hogy az utókor megcsodálhassa, tehát kellenek olyan emberek, akik vállalkoznak rá, a személyes jelenlétüket, döntésüket adják, megépítik, munkájukkal, pénzükkel részt vesznek benne és az utókornak meghagyják a kész műben való gyönyörködést.

5. Büszkék vagyunk, hogy megcsináltuk

A társasház külső hőszigetelése az egyik legtávolabbról és legjobban látható jele annak, hogy a társasházi lakóközösség képes megszervezni magát, illetve döntést hozni olyan, nagy értékű, több emberöltőre kiható kérdésekben is, mint az épület legnagyobb, látható részét érintő felújítás.

Elismerés a képviselőnek, hogy képes volt egyesíteni a tulajdonosokat és levezényelni az egész folyamatot. (Ami nyilván újabb társasház képviselői  megbízások referenciája és alapja is lehet.)Büszkeség tölti el a tulajdonosokat, hogy megcsináltuk! Beszédtémát ad az érkező vendégeknek, és igazodási pontot ad a szomszédos házak kezelőinek, tulajdonosainak. Végül pedig a lakásvásárlók számára a leginkább keresett és kapós ingatlan hirdetése így kezdődik: “Kifizetett Panelprogramos lakás”. Amihez nem kell több magyarázat és nincs is több kérdés!

Segítségre van szükséged? Kérj időpontot Magyarország első és egyetlen, speciálisan társasházak felújítására szakosodott beruházás-lebonyolító mérnökirodájától most!