Az energiahatékony társasházi hőszigetelés az egyik legnagyobb kaliberű és legköltségesebb beruházás egy társasház életében. Ha közös képviselőként vagy társasházkezelőként szeretnéd sikeresen venni ezt a hatalmas kihívást, érdemes a következő szempontokat szem előtt tartanod.>>>

A társasházi hőszigetelés beruházás buktatói 

A társasházi hőszigetelés beruházás akkor lesz sikeres, ha alaposan felkészültök rá. Ezért is különösen fontos, hogy elfogadott kezelési-felújítási terv alapján, és ne csupán az éppen aktuális eseményekre (pl. pályázat) reagálva vagy rosszul értelmezett, esetleg hozzá nem értés miatt össze-vissza vásárolt anyagokkal történjen. Egyrészt, mert az nem lesz gyártói garanciális, másrészt pedig könnyen előfordulhat, hogy hiába néz ki első ránézésre jól, idővel előjöhetnek a hibák, pl. nem tart, matracosodik, repedezik, leszedi a szél, foltosodik, lepereg, stb.

Ma a három legkomolyabb akadály az ilyen felújításokban:

  • pályázatokra történő kivárás (halasztás)
  • komoly áremelkedések
  • szakemberhiány

Kivárás

Ma már súlyos hiba a reményteljes kivárás, a nem létező pályázatos és vissza nem térítendő támogatásra várakozás. 2009-ben ugyanis véget ért véget a Panelprogram. Ez volt az egyetlen, széles körben elérhető állami program, ami vissza nem térítendő támogatást adott az iparos épületek hőszigeteléséhez. (Sajnos, az épülettípusok jó része abból is kimaradt, mert a lakásszám vagy egyéb okból kifolyólag nem is pályázhattak.)

Azt is figyelembe kell venni, hogy a társasházi hőszigetelés vagy bármely más felújítási projekt kapcsán, a kivárás miatt elmarad az azonnal elérhető végleges megtakarítás és értéknövekedés. Ráadásul megjelent és napról-napra változó brutális áremelkedés is. (Amit hazai vonatkozásban, jelentős részben éppen az új lakások építéséhez elérhető támogatások gerjesztenek.)

Az adott támogatások tehát a vállalkozók, anyaggyártók és az állam zsebében landolnak, a tulajdonosok számára nem lesz megtakarítás.

Áremelkedés

Az utóbbi öt évben a társasházi hőszigetelés költsége 200%-al nőtt és ebbe még nem számoltuk bele a tűzvédelmi és energetikai előírások változása miatti újabb költség növekedéseket!

2016-2020 között, évi 30% körüli áremelkedést láthattunk. 2020. október és 2021. április között pedig 50-80%-os áremelkedés volt ebben a szektorban.

2021 nyarán a vállalkozók azért kérték a kormány segítségét, mert a megkötött szerződéseik nem teljesíthetők, hiszen a többszörös áremelkedés elviszi a fixált anyag árakkal szembeni tartalékokat és hasznot.

Tekintettel arra, hogy a társasházi hőszigetelés, illetve a társasház-felújítás egy időigényes folyamat, a megvalósításra annak van a legjelentősebb hatása, hogy mennyire gyors és előre eltervezett a folyamat, mennyire felkészült, tapasztalt a lebonyolító. Hiszen ma már egyáltalán nincs idő gondolkodni, menet közben rögtönözve kitalálni a részleteket és újabb közgyűlési döntéseket jóváhagyatni.

Amikor 4 órás (!) árakat adnak az építőanyag kereskedések, amikor az árukat a kereskedések “árverezik”, akkor bizony azonnal reagálni kell.

Szakemberhiány

Nem csak az áremelkedés, hanem az országos szintű szakemberhiány miatt sem lehet 6-9 hónapos előkészítési-döntési időszakokat várni. Már az árajánlatokra sem találsz vállalkozót. Ha ugyanis nincs kész felújítási terv, közgyűlési döntés és anyagi fedezet, számukra nem vagy komoly, tárgyaló- és döntésképes, készpénzes ügyfél.

Hogyan lesz sikeres a beruházás?

Ha biztosra akarsz menni és sikeresen szeretnéd zárni a társasházi szigetelés projektet a következő szempontokat tartsd szem előtt:

  • előzmények a ház felújítási terveiben (mert addig nincs felújítás, amíg a közgyűlés el nem fogadta)
  • tisztességes tervezés
  • szakértő kivitelezés
  • a gyártói előírások pontos betartása (anyagok, technológia, alkalmazás, együtt tanúsítás)
  • pontosan egymáshoz tervezett, együtt minősített anyagok
  • a munka során és után szakértő ellenőrzés – költség, élettartam és megtakarítás szempontjából is.

Segítségre van szükséged? Kérj időpontot Magyarország első és egyetlen, speciálisan társasházak felújítására szakosodott beruházás-lebonyolító mérnökirodájától most!