Társasház-felújítás pályázattal vagy anélkül?

3 pontban megmutatom, mikor kifizetődő és mikor nem

Mi a sikeres társasház-felújítás alapja? Egy jó forgatókönyv-koncepció és szakszerű műszaki-, anyagi-, illetve folyamattervezés. Ha ez a forgatókönyv megvan, jöhet a döntés, majd a megvalósítás és legvégül a kivitelezés. Sok esetben azonban a társasháznak nincs elegendő megtakarítása, tartaléka, önereje, hogy pl. egy fűtéskorszerűsítést vagy hőszigetelést finanszírozzon. Hogyan lehet egy ilyen kaliberű beruházásra elegendő forrást szerezni? Érdemes várni egy idevágó Társasház-felújítás pályázatára, vagy sem? Ha pedig megvan a pénz, hogyan kontrollálhatók a költségek? Számos kérdés, amelyeket egy társasházkezelőnek vagy közös képviselőnek már jóval a beruházás ötletének felmerülése előtt meg kell tudni válaszolni. Te megtudnád?ű

Miért és mire jó a társasház-felújítási pályázat?

A társasház-felújítási pályázat a tulajdonosok és a támogató szándéka szerint a hiányzó önerőt pótolná és igazodási pontot jelent, azaz nyomatékot ad a döntésnek a felújítások világában.

A társasház-felújítás pályázattal vagy anélkül történő megvalósítása, minden esetben speciális szakértelmet igénylő, komplex feladat és időigényes folyamat. Ha egy lakóközösség rászánja magát, a társasházkezelő, illetve közös képviselő feladata és felelőssége tökéletesen kézben tartani a munkálatok különböző fázisait, a vállalkozói árajánlatoktól az anyagi források megteremtésén át  a döntéstől az utolsó simítások kivitelezéséig.

Szintén a Te feladatod, hogy tájékoztasd a tulajdonosokat arról, hogy ha sikeresen szeretnék venni az akadályokat, nem érdemes az első ránézésre könnyebb utat választani, mert ami kezdetben olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnik, később akár a többszörösébe is kerülhet vagy súlyos gátja lehet a sikeres megvalósításnak. Vagy az a reménybeli pályázat, amit sokadik ránézésre sem találnak meg, az bizony nincs is ott.

Épp ez a helyzet a társasház-felújítási pályázatokkal is. Jó ötletnek tűnhet egy több milliós beruházást részben állami-uniós forrásból finanszírozni, de nem mindig kivitelezhető, sőt nem minden társasház számára kifizetődő. 

Az persze elvitathatatlan, hogy a lakók számára előnyös, ha nem teljes mértékben önerőből kell megvalósítani a lakásonként akár többmilliós, de egy épület esetében biztosan több tízmilliós költséggel járó munkálatokat.

Ebben segíthetnek a társasház-felújítási pályázatok, melyek 27-60%-os támogatást biztosíthatnak bizonyos beruházásokra, kötött feltételek mellett, adott határidőig.

Ugyanakkor számos feltételnek kell megfelelni az elbíráláskor. Az általad képviselt társasház vajon megfelel mindegyiknek? Egy későbbi pályázaton alkalmas lesz a ház, vagy akkor szeretne öt, – de minden oldalán csak egy pöttyös – kockával hatost dobni? Milyen feltételekre számíthatunk? Mikor? Hogyan fogunk róla tudomást szerezni?

Milyen pályázatok vannak?

Kezdjük azzal, hogy minden pályázat és támogatás önerőt és bankhitelt, tehát előzményeiben működőképes, alapszinten előre tervezett múltat igényel. De kellő elkötelezettség esetén, előélet nélkül sincs reménytelen ház!

Vannak olyan pályázatok, amelyek 10%-os önrésszel már elindíthatók, de eddig csak olyan pályázatokat és támogatásokat írtak ki, amelyeken kizárólag utólag, a beruházás megvalósítása, a teljes önerő és hitel finanszírozása után igényelhető vissza az elnyert pályázati összeg.Azaz előleg nincs.

Különböző helyeken írnak ki pályázatokat, támogatási lehetőségeket, egyéb fizetési könnyítést eredményező mintaprojekteket, akciókat. Így lehet pályázni pl. belső udvarok zöldítésére, esővízgyűjtő tartályok létesítésére, homlokzat felújításra, tető felújításra, fűtéskorszerűsítésre, kazáncserére, napelemek létesítésére, stb.

Neked van olyan biztos forrásod, ahonnan értesülsz az ilyen lehetőségekről? Ha ilyen a tudomásodra jut, megosztod másokkal is, vagy megtartod az általad kezelt ház(ak)nak?

Többször volt már (és van is épp aktuális; 2021. nyara) pályázati kiírás a társasházak számára legnagyobb kihívást jelentő és legköltségesebb beruházások támogatására. Ilyenek pl. az energetikai felújítások és korszerűsítések (utólagos hőszigetelés, vagy a fűtéskorszerűsítés) is.

Ha épp jókor vágtok bele egy ilyen, akár több tízmilliós vállalkozásba, lehetőség nyílhat szolgáltatói, gyártói, helyi, országos vagy regionális, illetve uniós és egyéb nemzetközi, vagy globális pályázatok, támogatások elnyerésére is. A pályázatok benyújtása azonban határidőhöz kötött, így az igazán jókat órák alatt elkapkodják a “jól értesültek”. Ha pedig arról lemeradtál, egyáltalán nem biztos, hogy bármikor  újra meghirdetik. 

Milyen helyzetekben érdemes belevágni pályázati pénz nélkül?

Sok társasházkezelő követi el azt a hibát, hogy engedve a lakóközösség nyomásának, kivár. Reménykedik, egy ma még nem realizálható pályázati kiírásban, később pedig, amikor már “ég a ház”, épp ő az, aki elviszi a balhét, “mert megígérte!”. Vagy ha lemaradsz egy pályázatról, amiről nem is tudtál?! Ugye, te nem szeretnél így járni?

Ez esetben az első és legfontosabb, tudatosítani a lakókkal, hogy a társasház felújítás pályázat egy romantikus reményteli lehetőség, de nem az egyetlen és könnyen előfordulhat, hogy számukra soha nem is lesz is elérhető, vagy eleve előnytelen lenne.

A felmérések szerint a felújítások megvalósításának a második legfontosabb akadálya a szükséges speciális szaktudás, a szakember hiánya.

Félre ne érts! Huszonkét év alatt számos sikeres társasház-felújítást építettem fel – vezényeltem már le pályázati forrás segítségével (vagy mások hibáiból mentettem meg), de az utóbbi több mint 10 évben már szép számmal voltak olyan projektek is, amelyek során nem támaszkodhattunk pályázati  segítségre. Mégis sikeresen megvalósultak a laikusoknak kezdetben elérhetetlennek tűnő beruházások, méghozzá azonnali hitelből.

Mert így is lehet, ráadásul a lakók teljes támogatásával és megelégedettségére. Így lett forrás, vállalkozó, döntés, építés, megtakarítás. Így ugyanis nincsenek megkötések, várakozás és váratlan drágulás. A szakértő tudásával pedig te is képes lehetsz erre!Vajon az általad képviselt társasháznak megéri pályázni? Képes rá, számíthat bármilyen támogatásra? Esetleg érdemes várni egy most még nem létező, illetve épp nem aktuális pályázatra? Képesek, alkalmasak vagytok egy ilyen felújításra? Vagy inkább a hitelfelvétel lehet a jó megoldás? Mi a jobb? Mi a ti utatok? Hogyan érhető el az egyetértés a lakók között és hogyan tovább a sikeres megvalósításig? Mi lesz az eredménye? Ha bizonytalan vagy a válaszokat illetően, hívd a Projectdoctort!>>>

Mire figyelj közös képviselőként a társasházi hőszigetelés beruházás előtt?

Az energiahatékony társasházi hőszigetelés az egyik legnagyobb kaliberű és legköltségesebb beruházás egy társasház életében. Ha közös képviselőként vagy társasházkezelőként szeretnéd sikeresen venni ezt a hatalmas kihívást, érdemes a következő szempontokat szem előtt tartanod.>>>

A társasházi hőszigetelés beruházás buktatói 

A társasházi hőszigetelés beruházás akkor lesz sikeres, ha alaposan felkészültök rá. Ezért is különösen fontos, hogy elfogadott kezelési-felújítási terv alapján, és ne csupán az éppen aktuális eseményekre (pl. pályázat) reagálva vagy rosszul értelmezett, esetleg hozzá nem értés miatt össze-vissza vásárolt anyagokkal történjen. Egyrészt, mert az nem lesz gyártói garanciális, másrészt pedig könnyen előfordulhat, hogy hiába néz ki első ránézésre jól, idővel előjöhetnek a hibák, pl. nem tart, matracosodik, repedezik, leszedi a szél, foltosodik, lepereg, stb.

Ma a három legkomolyabb akadály az ilyen felújításokban:

 • pályázatokra történő kivárás (halasztás)
 • komoly áremelkedések
 • szakemberhiány

Kivárás

Ma már súlyos hiba a reményteljes kivárás, a nem létező pályázatos és vissza nem térítendő támogatásra várakozás. 2009-ben ugyanis véget ért véget a Panelprogram. Ez volt az egyetlen, széles körben elérhető állami program, ami vissza nem térítendő támogatást adott az iparos épületek hőszigeteléséhez. (Sajnos, az épülettípusok jó része abból is kimaradt, mert a lakásszám vagy egyéb okból kifolyólag nem is pályázhattak.)

Azt is figyelembe kell venni, hogy a társasházi hőszigetelés vagy bármely más felújítási projekt kapcsán, a kivárás miatt elmarad az azonnal elérhető végleges megtakarítás és értéknövekedés. Ráadásul megjelent és napról-napra változó brutális áremelkedés is. (Amit hazai vonatkozásban, jelentős részben éppen az új lakások építéséhez elérhető támogatások gerjesztenek.)

Az adott támogatások tehát a vállalkozók, anyaggyártók és az állam zsebében landolnak, a tulajdonosok számára nem lesz megtakarítás.

Áremelkedés

Az utóbbi öt évben a társasházi hőszigetelés költsége 200%-al nőtt és ebbe még nem számoltuk bele a tűzvédelmi és energetikai előírások változása miatti újabb költség növekedéseket!

2016-2020 között, évi 30% körüli áremelkedést láthattunk. 2020. október és 2021. április között pedig 50-80%-os áremelkedés volt ebben a szektorban.

2021 nyarán a vállalkozók azért kérték a kormány segítségét, mert a megkötött szerződéseik nem teljesíthetők, hiszen a többszörös áremelkedés elviszi a fixált anyag árakkal szembeni tartalékokat és hasznot.

Tekintettel arra, hogy a társasházi hőszigetelés, illetve a társasház-felújítás egy időigényes folyamat, a megvalósításra annak van a legjelentősebb hatása, hogy mennyire gyors és előre eltervezett a folyamat, mennyire felkészült, tapasztalt a lebonyolító. Hiszen ma már egyáltalán nincs idő gondolkodni, menet közben rögtönözve kitalálni a részleteket és újabb közgyűlési döntéseket jóváhagyatni.

Amikor 4 órás (!) árakat adnak az építőanyag kereskedések, amikor az árukat a kereskedések “árverezik”, akkor bizony azonnal reagálni kell.

Szakemberhiány

Nem csak az áremelkedés, hanem az országos szintű szakemberhiány miatt sem lehet 6-9 hónapos előkészítési-döntési időszakokat várni. Már az árajánlatokra sem találsz vállalkozót. Ha ugyanis nincs kész felújítási terv, közgyűlési döntés és anyagi fedezet, számukra nem vagy komoly, tárgyaló- és döntésképes, készpénzes ügyfél.

Hogyan lesz sikeres a beruházás?

Ha biztosra akarsz menni és sikeresen szeretnéd zárni a társasházi szigetelés projektet a következő szempontokat tartsd szem előtt:

 • előzmények a ház felújítási terveiben (mert addig nincs felújítás, amíg a közgyűlés el nem fogadta)
 • tisztességes tervezés
 • szakértő kivitelezés
 • a gyártói előírások pontos betartása (anyagok, technológia, alkalmazás, együtt tanúsítás)
 • pontosan egymáshoz tervezett, együtt minősített anyagok
 • a munka során és után szakértő ellenőrzés – költség, élettartam és megtakarítás szempontjából is.

Segítségre van szükséged? Kérj időpontot Magyarország első és egyetlen, speciálisan társasházak felújítására szakosodott beruházás-lebonyolító mérnökirodájától most!

5 ok, amire az energiahatékony társasház hőszigetelés a megoldás

Amikor a társasházban élők többsége azt hallja, hogy társasház energiahatékony hőszigetelése, valami elképesztően drága és megfoghatatlan beruházásra gondol. Pedig a társasház hőszigetelés csupán egy feladat a számtalanból, ami jól átgondoltan, szakértő tervezéssel finanszírozhatóvá és gyorsan megvalósíthatóvá válhat. Milyen előnyei vannak és hogyan lehet sikeresen levezényelni egy ilyen projektet? Tudd meg a folytatásból!>>>

Az energiahatékony társasház hőszigetelés előnyei

Az energiahatékony társasház hőszigetelés előnyei messze túlmutatnak a bekerülési költség, adott időintervallumon belüli megtérülésén. Ezért nem is érdemes ilyen szempontból megítélni. 

Ettől sokkal fontosabb:

 • az érintett társasházi lakások piaci értékének robbanásszerű növekedése,
 • a fűtési és a nyári hűtési energiaszükséglet jelentős csökkenése,
 • az egészséges, penészmentes élettér biztosítása,
 • a rezsiáraknak kiszolgáltatottság véglegesen lecsökken,
 • végül a büszkeség, hogy megcsináltuk! 

1. A társasház hőszigetelése, értéknövelő befektetés

Egy társasházi lakás piaci értékét számos tényező befolyásolja. A kínálat és a kereslet, az ingatlan elhelyezkedése, állapota és környezete egyaránt. 

Az energia árak emelkednek, ezért a vásárlóknál egyre inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság is, ami akár döntő szempont is lehet egy-egy adásvételi szerződés megkötése előtt. 

Egy 21. századi igényeknek megfelelően, energiahatékony szigeteléssel korszerűsített társasház szebb, rendezettebb megjelenésű homlokzatot kap, a benne található lakások pedig:

 • kevesebb energiafogyasztás, ami a lakóknak élethosszon kevesebb rezsi kiadást jelent,
 • gyorsabban eladhatók, illetve elcserélhetők,
 • magasabb értéket képviselnek a piacon (600-800 ezer Ft ráfordítás, akár 3,5-4 millió forinttal is növelheti az ingatlan értékét).

Ez utóbbi, akkor is előnyös, ha pl. a tulajdonosként, –  rövidtávon – épp nem készülsz megválni szeretett otthonodtól, de előre szeretnél gondoskodni gyermekedről vagy unokádról egy nagyobb értékű ingatlannal.

2. Nincs több pénzkidobás az ablakon

Régóta ismert tény, hogy a nyári időszakban klímával 1 Celsius foknyi hőmérséklet csökkentése háromszor annyiba kerül, mint télen, a fűtési időszakban, 1 Celsius foknyi hőmérséklet emelés. Vagyis hőszigetelés nélkül a nyári időszakban háromszor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, mint a fő ellenségnek gondolt fűtési időszakban. Minél alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk be a klímát, annál jobban nő a hűtési energia mennyisége is. A nyári meleg elviselése nemcsak pénzkérdés, hiszen hőszigeteléssel ez az egyre kellemetlenebb jelenség is jelentősen csökkenthető.

Az energiahatékony társasház szigetelés azonban télen és nyáron is óvja a pénztárcánkat, hiszen télen a meleg nem szökik ki, nyáron pedig nem jut be a lakásba a normál szellőztetési cikluson kívüli időszakban. Kevesebb a fűtési és hűtési – vagyis hosszabb az átmeneti – időszak, ill. mindehhez kevesebb energia is fogy.

A korszerű társasház szigetelés minden tulajdonos számára előnyös, aki nem akarja az utcát fűteni, illetve hűteni és egyre többet költeni az energiaszámlákra.

3. Egészségesebb élettér

Az energiahatékony társasház hőszigetelés egyik legfontosabb előnye, hogy megszűnteti a korszerűtlen ingatlanokra jellemző hőhídakat.

Minden épületnek és falszerkezetnek van valamilyen mértékű hőátbocsátása, vagyis a belső felülete lehűl. Ha ez elég alacsony belső fal hőmérsékletet eredményez, az ingatlanon belüli meleg, páradús levegő találkozása a hideg fal felületén párakicsapódást, nedvesedést idézhet elő. Innen pedig már csak egy ugrás a penész megjelenése, ami szakértő beavatkozás nélkül súlyos légzőszervi betegség kialakulásához vezethet. Fokozott a veszély, ha több falfelület találkozik (élek, sarkok), változik a fal anyaga (áthidalók, födémek), vagy pl. a nyílászárók maguk, vagy a beépítésénél is ún. “hőhíd” jön létre. Hőkamerás felvételeken ezek az élek, pontok kiválóan látszanak, világítanak, a laikus számára is szemléletessé téve, hogy hol szökik a hő, hol számíthatunk a penész megjelenésére. (ide adnék hőkamerás fotókat)A hőszigeteléssel a falak belső lehűlése, a hőhidak – és így az egészségtelen penészedés és vizesedés kockázata – is minimálisra csökkenthető.

4. A rezsiáraknak kiszolgáltatottság véglegesen lecsökken

Idősebb tulajdonosok részéről gyakran elhangzó ellenvetés, hogy ők nem szeretnének hosszútávú elkötelezettséget vállalni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a hasznát maguk is élvezhetik. Ugyanakkor ők azok, akik életük során szembesülhettek már a kiszolgáltatottság érzésével és naponta tesznek is ellene.

A felújítási döntéshez való saját döntésükkel és hozzájárulásukkal elérhető, végleges rezsicsökkentés a legjobb válasz az ettől való félelemre. Ugyanis, ha a természet rendje szerint a lakásnak majd az unokák válnak a haszonélvezőivé, akkor őket már nem terheli a rezsiáraknak való kiszolgáltatottság, illetve megoldási teendői, mert mi véglegesen megoldottuk a kérdést.A világban mindenhol gigantikus épületek jelzik a püspök székhelyét. Egy katedrális építői jól tudják, hogy aki hozzákezd, jó eséllyel már nem fogja megérni, illetve életében élvezni a kész művet. Mégis szükség van rá, hogy az utókor megcsodálhassa, tehát kellenek olyan emberek, akik vállalkoznak rá, a személyes jelenlétüket, döntésüket adják, megépítik, munkájukkal, pénzükkel részt vesznek benne és az utókornak meghagyják a kész műben való gyönyörködést.

5. Büszkék vagyunk, hogy megcsináltuk

A társasház külső hőszigetelése az egyik legtávolabbról és legjobban látható jele annak, hogy a társasházi lakóközösség képes megszervezni magát, illetve döntést hozni olyan, nagy értékű, több emberöltőre kiható kérdésekben is, mint az épület legnagyobb, látható részét érintő felújítás.

Elismerés a képviselőnek, hogy képes volt egyesíteni a tulajdonosokat és levezényelni az egész folyamatot. (Ami nyilván újabb társasház képviselői  megbízások referenciája és alapja is lehet.)Büszkeség tölti el a tulajdonosokat, hogy megcsináltuk! Beszédtémát ad az érkező vendégeknek, és igazodási pontot ad a szomszédos házak kezelőinek, tulajdonosainak. Végül pedig a lakásvásárlók számára a leginkább keresett és kapós ingatlan hirdetése így kezdődik: “Kifizetett Panelprogramos lakás”. Amihez nem kell több magyarázat és nincs is több kérdés!

Segítségre van szükséged? Kérj időpontot Magyarország első és egyetlen, speciálisan társasházak felújítására szakosodott beruházás-lebonyolító mérnökirodájától most!

Hogyan állapítható meg a hőszigetelés ár?

Hőszigetelés árak

Tudta, hogy a lakások-házak falain keresztül a nem hőszigetelt házaknál a fűtési energia 40-60 %-a is eltávozhat?

Ez annak tudható be, hogy nincs megfelelő hőszigetelés technológia alkalmazva a lakóházak energiaveszteségének csökkentése érdekében, valamint ez függ a falszerkezetek vastagságától is. Egyéb problémákat is okoz az alacsony szigetelőképességű falazat falszigetelés nélkül, hiszen megjelenhet a penészedés a hőhidaknál, amely a beltéri falfelületeken látható.

Ennek következtében a hideg falak miatt csökken a hőérzetünk, nyáron pedig a falak tárolják a hőt. A hőveszteség csökkentése érdekében tehát, ezért van szükség a lakótelepi lakások, társasházak, családi házak hőszigetelésére.

A homlokzati hőszigetelésekre, és az energiatakarékos lakóházak kialakítására – az energiaárak folyamatos emelkedése miatt nőtt meg az emberek igénye. A mai modern lakóházaknak manapság már rendelkezniük kell korszerű homlokzati hőszigeteléssel, és ezek a hőszigetelő rendszerek utólag is kivitelezhetőek a régebbi típusú épületek esetében is.

Hőszigetelési rendszerek az energiatakarékosság jegyében

Laikusként is tudni érdemes, hogy a hideg energia háromszor annyiba kerül, mint a meleg energia – ugyanis egy példával szemléltetve – annak érdekében, hogy nyáron a lakásunk hőmérsékletét 1 fokkal csökkentsük, háromszor annyit kell fizetnünk, mint akkor, amikor télen egy fokkal növeljük azt. Ebből az következik, hogy a klímával rendelkezőknek is megéri a hőszigetelésbe fektetni.

A szóban forgó hőszigetelő rendszerek lehetnek nagy hőszigetelő képességű polisztirol, vagy kőzetgyapot táblák, melyekhez jön a
kőzetgyapot ragasztó, a nagy húzószilárdságú üvegszövet háló, dűbelek, élvédők, kezdőszegélyek, egyéb kiegészítők, valamint
a különböző színárnyalatban kapható finom vakolatok.

A pontos árajánlat elkészítése

Ehhez szüksége van a kivitelező cégnek a homlokzat műszaki paramétereinek a pontos felmérésére, és mivel minden ház, és annak homlokzata egyedi, éppen ezért a hőszigetelés ár csak ezek után állapítható meg.

Ekkor a műszaki szakember felméri a falfelületeket, a ház kerületét, az ajtókat, ablakokat, illetve éleket, és hogy milyen m2 vastagságú lábazatra van szükség a munka elvégzéséhez.

Hogyan lehet a fűtéskorszerűsítés pályázaton résztvenni?

Fűtéskorszerűsítés pályázat magánszemélyeknek

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, érdemes tudni, hogy már a jövő évtől – tehát 2018 elejétől – nagy számban jelennek meg uniós pályázati kiírások, miután a magyar operatív programok többsége várhatóan még ebben az évben megkapja a szakmai jóváhagyást az EB-től, vagyis az Európai Bizottságtól.

Egy átlagembernek ezzel kapcsolatban azt kell tudnia, hogy az állam a lakásfelújításokat különféle pályázatokkal segíti. Ilyen pályázat lehet például a fűtéskorszerűsítés pályázat, a nyílászáró csere (ablak, ajtó) pályázat, a tetőfedőknek kiírt pályázat, illetve a nagy háztartási gépek cseréjére vonatkozó pályázati kiírás is.

Tehát egy családi ház, vagy lakótelepi lakás felújítása, korszerűsítése előtt azt tanácsoljuk nézze meg, hogy éppen milyen aktuális pályázatokon vehet részt magánszemélyként itt.

A fűtéskorszerűsítés pályázathoz kitöltő segédlet is elérhető

A fenti linkre kattinva a pályázatok beküldéséhez szükséges dokumentumokat egy a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet által kibocsátott segédlet alapján tölthetik ki a pályázók, az Otthon Melege Program, és a fűtési rendszer korszerűsítésének támogatása alprogramra vonatkozólag.
Gázkazánok, és konvektorok cseréje

Ezzel kapcsolatban azt kell megemlítenünk, hogy 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lakóépületek fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére, illetve a társasház kazáncsere programra.

Ennek az alprogramnak az a célja, hogy támogassa a lakóépületekben, illetve társasházi lakásokban található elavult, és a környezetre ártalmas gázkazánok, és gázkonvektorok cseréjét.

A fűtőberendezések cseréje mellett a már meglévő fűtési rendszerek korszerűsítéséhez, így a radiátorok cseréjéhez, vagy pl. a kémény átépítéséhez is igényelhető vissza nem térítendő támogatás, de csak azoknak, akik megfelelnek a pályázatban leírt feltételeknek.