3 pontban megmutatom, mikor kifizetődő és mikor nem

Mi a sikeres társasház-felújítás alapja? Egy jó forgatókönyv-koncepció és szakszerű műszaki-, anyagi-, illetve folyamattervezés. Ha ez a forgatókönyv megvan, jöhet a döntés, majd a megvalósítás és legvégül a kivitelezés. Sok esetben azonban a társasháznak nincs elegendő megtakarítása, tartaléka, önereje, hogy pl. egy fűtéskorszerűsítést vagy hőszigetelést finanszírozzon. Hogyan lehet egy ilyen kaliberű beruházásra elegendő forrást szerezni? Érdemes várni egy idevágó Társasház-felújítás pályázatára, vagy sem? Ha pedig megvan a pénz, hogyan kontrollálhatók a költségek? Számos kérdés, amelyeket egy társasházkezelőnek vagy közös képviselőnek már jóval a beruházás ötletének felmerülése előtt meg kell tudni válaszolni. Te megtudnád?ű

Miért és mire jó a társasház-felújítási pályázat?

A társasház-felújítási pályázat a tulajdonosok és a támogató szándéka szerint a hiányzó önerőt pótolná és igazodási pontot jelent, azaz nyomatékot ad a döntésnek a felújítások világában.

A társasház-felújítás pályázattal vagy anélkül történő megvalósítása, minden esetben speciális szakértelmet igénylő, komplex feladat és időigényes folyamat. Ha egy lakóközösség rászánja magát, a társasházkezelő, illetve közös képviselő feladata és felelőssége tökéletesen kézben tartani a munkálatok különböző fázisait, a vállalkozói árajánlatoktól az anyagi források megteremtésén át  a döntéstől az utolsó simítások kivitelezéséig.

Szintén a Te feladatod, hogy tájékoztasd a tulajdonosokat arról, hogy ha sikeresen szeretnék venni az akadályokat, nem érdemes az első ránézésre könnyebb utat választani, mert ami kezdetben olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnik, később akár a többszörösébe is kerülhet vagy súlyos gátja lehet a sikeres megvalósításnak. Vagy az a reménybeli pályázat, amit sokadik ránézésre sem találnak meg, az bizony nincs is ott.

Épp ez a helyzet a társasház-felújítási pályázatokkal is. Jó ötletnek tűnhet egy több milliós beruházást részben állami-uniós forrásból finanszírozni, de nem mindig kivitelezhető, sőt nem minden társasház számára kifizetődő. 

Az persze elvitathatatlan, hogy a lakók számára előnyös, ha nem teljes mértékben önerőből kell megvalósítani a lakásonként akár többmilliós, de egy épület esetében biztosan több tízmilliós költséggel járó munkálatokat.

Ebben segíthetnek a társasház-felújítási pályázatok, melyek 27-60%-os támogatást biztosíthatnak bizonyos beruházásokra, kötött feltételek mellett, adott határidőig.

Ugyanakkor számos feltételnek kell megfelelni az elbíráláskor. Az általad képviselt társasház vajon megfelel mindegyiknek? Egy későbbi pályázaton alkalmas lesz a ház, vagy akkor szeretne öt, – de minden oldalán csak egy pöttyös – kockával hatost dobni? Milyen feltételekre számíthatunk? Mikor? Hogyan fogunk róla tudomást szerezni?

Milyen pályázatok vannak?

Kezdjük azzal, hogy minden pályázat és támogatás önerőt és bankhitelt, tehát előzményeiben működőképes, alapszinten előre tervezett múltat igényel. De kellő elkötelezettség esetén, előélet nélkül sincs reménytelen ház!

Vannak olyan pályázatok, amelyek 10%-os önrésszel már elindíthatók, de eddig csak olyan pályázatokat és támogatásokat írtak ki, amelyeken kizárólag utólag, a beruházás megvalósítása, a teljes önerő és hitel finanszírozása után igényelhető vissza az elnyert pályázati összeg.Azaz előleg nincs.

Különböző helyeken írnak ki pályázatokat, támogatási lehetőségeket, egyéb fizetési könnyítést eredményező mintaprojekteket, akciókat. Így lehet pályázni pl. belső udvarok zöldítésére, esővízgyűjtő tartályok létesítésére, homlokzat felújításra, tető felújításra, fűtéskorszerűsítésre, kazáncserére, napelemek létesítésére, stb.

Neked van olyan biztos forrásod, ahonnan értesülsz az ilyen lehetőségekről? Ha ilyen a tudomásodra jut, megosztod másokkal is, vagy megtartod az általad kezelt ház(ak)nak?

Többször volt már (és van is épp aktuális; 2021. nyara) pályázati kiírás a társasházak számára legnagyobb kihívást jelentő és legköltségesebb beruházások támogatására. Ilyenek pl. az energetikai felújítások és korszerűsítések (utólagos hőszigetelés, vagy a fűtéskorszerűsítés) is.

Ha épp jókor vágtok bele egy ilyen, akár több tízmilliós vállalkozásba, lehetőség nyílhat szolgáltatói, gyártói, helyi, országos vagy regionális, illetve uniós és egyéb nemzetközi, vagy globális pályázatok, támogatások elnyerésére is. A pályázatok benyújtása azonban határidőhöz kötött, így az igazán jókat órák alatt elkapkodják a “jól értesültek”. Ha pedig arról lemeradtál, egyáltalán nem biztos, hogy bármikor  újra meghirdetik. 

Milyen helyzetekben érdemes belevágni pályázati pénz nélkül?

Sok társasházkezelő követi el azt a hibát, hogy engedve a lakóközösség nyomásának, kivár. Reménykedik, egy ma még nem realizálható pályázati kiírásban, később pedig, amikor már “ég a ház”, épp ő az, aki elviszi a balhét, “mert megígérte!”. Vagy ha lemaradsz egy pályázatról, amiről nem is tudtál?! Ugye, te nem szeretnél így járni?

Ez esetben az első és legfontosabb, tudatosítani a lakókkal, hogy a társasház felújítás pályázat egy romantikus reményteli lehetőség, de nem az egyetlen és könnyen előfordulhat, hogy számukra soha nem is lesz is elérhető, vagy eleve előnytelen lenne.

A felmérések szerint a felújítások megvalósításának a második legfontosabb akadálya a szükséges speciális szaktudás, a szakember hiánya.

Félre ne érts! Huszonkét év alatt számos sikeres társasház-felújítást építettem fel – vezényeltem már le pályázati forrás segítségével (vagy mások hibáiból mentettem meg), de az utóbbi több mint 10 évben már szép számmal voltak olyan projektek is, amelyek során nem támaszkodhattunk pályázati  segítségre. Mégis sikeresen megvalósultak a laikusoknak kezdetben elérhetetlennek tűnő beruházások, méghozzá azonnali hitelből.

Mert így is lehet, ráadásul a lakók teljes támogatásával és megelégedettségére. Így lett forrás, vállalkozó, döntés, építés, megtakarítás. Így ugyanis nincsenek megkötések, várakozás és váratlan drágulás. A szakértő tudásával pedig te is képes lehetsz erre!Vajon az általad képviselt társasháznak megéri pályázni? Képes rá, számíthat bármilyen támogatásra? Esetleg érdemes várni egy most még nem létező, illetve épp nem aktuális pályázatra? Képesek, alkalmasak vagytok egy ilyen felújításra? Vagy inkább a hitelfelvétel lehet a jó megoldás? Mi a jobb? Mi a ti utatok? Hogyan érhető el az egyetértés a lakók között és hogyan tovább a sikeres megvalósításig? Mi lesz az eredménye? Ha bizonytalan vagy a válaszokat illetően, hívd a Projectdoctort!>>>